Opdracht van de gemeente Echt-Susteren aan Heemkundekring “Echter Landj”
De gemeente Echt-Susteren heeft de Heemkundekring “Echter Landj” gevraagd de geschiedenis van dakpannenfabriek De Valk op schrift te zetten. Ze vindt namelijk dat de restauratie van dit rijksmonument het geschikte moment is om de belangrijke rol, die De Valk in de economische en sociale geschiedenis van Echt heeft gespeeld, te laten vastleggen. De resterende fabrieksgebouwen krijgen door een gezamenlijke inspanning van de gemeente en de huidige eigenaar, fa. De Boer Vastgoed, een nieuwe bestemming en blijven zo voor de toekomst gespaard. Het complex maakt deel uit van een totaalplan voor het centrum van Echt.
De Valk is in de eerste helft van de 20e eeuw voor Echt decennialang een belangrijke werkgever geweest (tot zo’n 350 werknemers). Op haar hoogtepunt was het de grootste dakpannenfabriek van Nederland en een van de grootste in Europa. In de jaren dertig werd er al tot in Maleisië geleverd. Het fabriekscomplex is decennialang aan de westzijde van het stadje Echt beeldbepalend geweest aan de Aesterbergerweg.
Voor de opdracht van de gemeente heeft de Heemkundekring Marcel Dings – specialist op het gebied van de keramische industrie – aangetrokken om samen met de voorzitter van Echter Landj de kar te trekken.
OPROEP
Natuurlijk wordt er gebruik gemaakt van het uitgebreide (foto-) archief van de Heemkundekring “Echter Landj”, maar omdat blijkt dat er onder de mensen van Echt en omstreken nog veel leeft over De Valk wil de Heemkundekring “Echter Landj” iedereen die ons aan materiaal kan helpen in de vorm van eigen herinneringen of verhalen van derden, van foto’s, documenten, oproepen ons die ter beschikking te stellen. Denk ook aan loonstrookjes, afbeeldingen van advertenties, foto’s van de fabriek, van werknemers, etc..
Dus, alle informatie is welkom. Je kunt dit kenbaar maken door een mail te sturen naar devalk.echterlandj@ziggo.nl
Het is de bedoeling dat het boek uiterlijk begin 2023 wordt gepresenteerd.